Инж. Пламен Панчев

инж. Пламен Панчев

Основател на Тракия икономическа зона

Инж. Пламен Панчев е основателят на Тракия икономическа зона /ТИЗ/. През 2013 г. той обединява под този бранд 6-те индустриални зони около Пловдив, втория по големина град в България. През същата година инж. Панчев създава и „Клъстер Тракия икономическа зона“. Сдружението подпомага развитието на ТИЗ като привлича инвеститори и предоставя за тях комплексен пакет от услуги. „Тракия икономическа зона“ е най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона не само в България, но и в Югоизточна Европа.

Инж. Панчев е председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД, първият частен дивелъпър на индустриални зони в България и лидер в строителното предприемачество и инженеринг. Именно „Сиенит холдинг“ стартира през 1996 година изграждането на първата частна индустриална зона в България, която сега е част от „Тракия икономическа зона“. 

TEZ-Logo_en

Тракия икономическа зона

Създадена официално през 2013 година, Тракия икономическа зона (ТИЗ) е успешен пример за колаборация между „СИЕНИТ ХОЛДИНГ“ АД, техни партньори от Италия и Израел, както и една от най-значимите индустриални фирми в България – „КЦМ 2000“ АД. Консултант по проекта е Респект Консулт ООД- една от водещите адвокатски кантори в България. Проектът обединява 6-те индустриални зони – „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“, Парк „Иновации“ и Агроцентър „Калояново“.

След старта на първата зона през 1996 г. до 2018 г. са привлечени над 200 компании, повечето от които световни лидери в своята област. С повече от 20 години опит, площ от 10 700 000 м², реализирани над 3 милиарда евро инвестиции и открити над 50 000 работни места с гордост можем да кажем, че ТИЗ е най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона не само в България, но и в Югоизточна Европа.

.